Oorlogsverhalen uit een dorp

Tubbergen

Inwoner Tubbergen gesneuveld in de strijd

Met de oplopende spanningen in de jaren 30 van de vorige eeuw, maakten veel landen zich op voor de dreiging van een mogelijke inval van Nazi Duitsland. Zo werd de op 20 juli 1919 in Tubbergen geboren Jan Velnaar in 1939 opgeroepen om in dienst te gaan. Na zijn militaire training werd hij ingedeeld bij het 1-19e grensbataljon. Met dit bataljon werd Velnaar gelegerd in de omgeving Doetinchem, waar zij tot taak hadden om versperringen aan te brengen en bij een eventuele invasie bruggen op te blazen. Zo had Velnaar de opdracht gekregen om met anderen object 21-23, dat in de driehoek Hummelo-Zelhem-Hengelo (Gld) lag, om bij eventuele grensoverschrijdingen de brug op te blazen en vervolgens terug te trekken in de richting van Dieren/Eerbeek om daar posities te versterken.

Nadat op 10 mei 1940 op enkele plaatsen grensoverschrijdingen geconstateerd waren door grenswachten kreeg het 1-19e grensbataljon het bevel “vernielen”. Nadat de objecten waren opgeblazen werd er teruggetrokken over de IJssel en werd stelling ingenomen aan de Oostrand van Dieren. Nadat het Grensbattaljon met daarin ook J. Velnaar onder vijandelijk vuur kwamen te liggen werden ze gedwongen om terug te trekken in de richting van Laag-Soeren, waarbij de organisatie in het bataljon verloren ging. In Laag-Soeren heeft het 1-19G.B. met ongeveer 40 man nog een strijd geleverd, maar toen het bericht hen bereikte dat de plaats Eerbeek ook bezet was, is begonnen aan de terugtocht richting Otterloo.

Tijdens een omtrekkende beweging bij Eerbeek is Jan Velnaar op 20 jarige leeftijd omkomen tijdens de oversteek van een weiland. Na een korte en droevige plechtigheid op de Rk. begraafplaats in Tubbergen heeft Jan Velnaar hier zijn laatste rustplaats gekregen.

Jan Velnaar in uniform