Bijzondere voorwerpen


Er zijn veel voorwerpen die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Als je een museum bezoekt zie je veel voorwerpen die hier een voorbeeld van zijn. De voorwerpen die je in musea ziet verschillen erg van omvang. Het voorwerp kan erg klein zijn van omvang, zoals bijvoorbeeld een knoop, maar ook erg groot zoals een voertuig of een vliegtuig. Elk voorwerp, hoe groot deze ook is, vertelt een eigen verhaal. Deze verhalen kunnen algemeen zijn, maar ook persoonlijk. Hieronder zijn foto’s te vinden over een aantal voorwerpen met het bijbehorende verhaal.

Achtergebleven zakboekje

Het Gelderse dorp Almen werd op 2 april 1945 bevrijd door de Canadezen. Bij de doortocht of het tijdens het korte verblijf van de Canadezen in Almen is dit zakboekje achtergebleven.

Medailles en herdenkingskruis

John David Owen werd geboren op 11 september 1920 in East Burnaby, British Columbia, Canada. In de nacht van 24 op 25 maart 1944 crashte hij als piloot met een Lancaster bommenwerper met het typenummer ND-641 in Tubbergen en kwam hierbij om het leven. John David Owen is begraven op de Rk. begraafplaats in Tubbergen.

Op foto zijn de medailles en memorial cross te zien van John David Owen. Dit herdenkingskruis werd automatisch verzonden naar de moeder of vrouw van een omgekomen Canadese militair. Het herdenkingskruis kon door de ontvanger gedragen worden als herinnering en was voorzien van de naam, rang en dienstnummer van de zoon of echtgenoot.

Ontsnappingskaart en brieven

Frank Magee was in de nacht van 24 op 25 maart 1944 de enige overlevende van de gecrashte Lancaster bommenwerper met het typenummer ND-641 in Tubbergen. Met behulp van het verzet wist hij naar Belgiƫ te komen, waar hij werd bevrijd door het Amerikaanse leger.

Op de foto is de ontsnappingskaart (escape map) gemaakt van zijde te zien, die Frank Magee bij zich droeg toen hij uit vliegtuig sprong om met behulp van een parachute in veiligheid te komen. Naast de ontsnappingskaart zijn brieven te zien waarin Frank Magee de crash en zijn ontsnapping beschrijft.de

Bomscherven

Twee scherven van de bom die in de nacht van 30 januari 1945 in Ootmarsum is neergekomen. Een Britse bommenwerper had de bom per ongeluk laten vallen. De bom kwam terecht aan de Bergstraat in Ootmarsum. Er was door de bominslag veel schade en er waren zes zwaargewonden. Ook kwamen er twee personen om het leven, de 34-jarige Femmetje Davids en 12-jarige Johan Heupink.

Lijnzaadpers

Lijnzaadpers waarmee bij de familie Kuiphuis in Tubbergen gedurende de oorlogsjaren uit lijnzaad olie werd geperst. 


Klik op de afbeelding met de lijnzaadpers voor het gehele verhaal.

Brieven bleekneusje

Tijdens de periode 1944/1945 verbleven er verschillende “bleekneusjes” in Tubbergen. In onze collectie is een briefwisseling aanwezig tussen ouders in Utrecht en de kinderen die tijdelijk in Tubbergen ondergebracht zijn geweest.

Klik op de afbeelding van de brieven voor meer informatie over de “bleekneusjes” in Tubbergen.