Persoonlijke verhalen


Charles Reeves
1924 - 2015

Charles Reeves is geboren op 2 augustus 1924 in Engeland. In 1943 ging Charles in actieve dienst bij het Engelse leger. Een maand later is hij overgeplaatst naar het Hampshire Regiment, een regiment waar zijn vader tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst heeft genomen. Met dit regiment zal hij deelnemen aan diverse gevechtsacties tijdens de tweede wereldoorlog.

Na zijn diensttijd bij het Hampshire Regiment, is hij in 1946 overgeplaatst naar de Cornwall’s Light Infantry en vervolgens in 1947 naar de Kings Own Yorkshire Light Infantry. In juni 1951 is hij uit dienst getreden met een aantekening van voorbeeldig militair gedrag.

Tijdens de overtocht naar Normandië werd de boot met daarin de verkenningseenheden geraakt door een granaat, waardoor de gehele verkenningseenheid verloren was gegaan. Als gevolg hiervan moest de infanterie zelfstandig de verkenningen uitvoeren. In de video “Reconnaissance” verteld Charles Reeves over een verkenningsopdracht.

Op 6 juni 1944, D-day, vond er in Normandië, Frankrijk, een grote geallieerde operatie plaats onder de codenaam “Operatie Overlord”. Tijdens deze operatie vielen de geallieerde troepen met behulp van luchtlandingen en landingen op de stranden in Normandië het door de Duitsers bezette Europa binnen.

 

Ongeveer een maand later, op 10 juli 1944 zal Charles Reeves met zijn bataljon aan de eerste gevechten deelnemen, namelijk die om Hill 112. Deze operatie had de codenaam ‘Jupiter’. Hill 112 werd door de Duitse commandant Rommel beschreven als zijnde de belangrijkste heuvel in Normandië. De reden daarvoor was dat je behulp van deze heuvel de controle over het omliggende terrein had. Mede hierdoor hebben er zowel aan geallieerde als Duitse zijde veel soldaten hun leven gegeven tijdens de gevechten om deze heuvel. Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende internetsite: www.hill112.com

Charles Reeves bracht zijn twintigste verjaardag door in Normandië. Vooraf had Charles niet verwacht dat hij deze verjaardag al liggend onder een Duitse Tijgertank zal doorbrengen.

Op 3 september 1944 werd Brussel bevrijd door de geallieerde legers. Het bataljon waar Charles Reeves had de eer om enkele dagen later de stad Brussel binnen te marcheren. Hierbij werden ze enthousiast begroet door de lokale bevolking. In de video “Brussel” legt Charles Reeves uit hoe hij dit ervaren heeft.

Om de oorlog snel te kunnen beëindigen had Montgomery een aanvalsplan bedacht. Het eerste deel van de operatie, Market, hield in dat luchtlandingsdivisies de belangrijke bruggen over de Rijn, Maas en Waal snel zouden veroveren. Het tweede deel van de operatie, Garden, bestond uit grondtroepen die vanuit België zo snel mogelijk via de eerder veroverde bruggen konden oprukken. Hierdoor zal er snel doorgestoten kunnen worden richting het hart van de Duitse oorlogsindustrie, het Ruhrgebied.

 

Op zondag 17 september 1944 was de start van operatie Market Garden. Charles Reeves wachtte aan de Belgische grens om met zijn bataljon in actie te komen tijdens de operatie Garden. Toen hij tijdens het wachten in de lucht keek zag hij grote hoeveelheden vliegtuigen overvliegen. Een indrukwekkend gezicht dat hij niet is vergeten.

Na 9 dagen strijd in Arnhem was het duidelijk dat operatie Market Garden geen belangrijke doorbraak zal worden, zoals vooraf gepland. De oorzaak hiervoor was onder andere dat de Duitse tegenstand sterker was dan vooraf verwacht. Mede hierdoor konden de grondtroepen niet snel genoeg optrekken richting Arnhem. De corridor die ontstaan was vanaf Nijmegen naar Arnhem lag geregeld onder vuur en moest met veel moeite geregeld hersteld worden. Op 21 september 1944 werd door de Duitsers het laatste Britse verzet bij de brug over de Rijn (de huidige John Frost brug) opgeruimd, waarna de brug door de Duitsers onmiddellijk werd gebruikt om versterkingen aan te voeren. Deze versterkingen moesten de aanval van de geallieerde grondtroepen richting Arnhem tegenhouden. 

Inmiddels zaten de Briste parachutisten vast in Oosterbeek. Op 25 september werden de voorbereidingen getroffen om de Britten vanuit Oosterbeek over de Rijn te evacueren. In de nacht van maandag 25 september 1944 op dinsdag 26 september vond de grote reddingoperatie plaats om zo veel mogelijk soldaten terug te halen over de Rijn naar veilig gebied. Achteraf bleek deze operatie succesvoller dan vooraf gedacht.

 

Charles Reeves was tijdens deze nacht betrokken bij de reddingsoperatie van de parachutisten. Hij had samen met zijn bataljon als taak de linkerflank te beschermen, zodat de oversteek ‘veilig’ plaats kon vinden. 

Door het mislukken van de operatie Market Garden was het noordelijk deel van Nederland nog altijd bezet door de Duitsers. Ook was het de geallieerde troepen niet gelukt een bruggenhoofd te slaan over grote rivieren om verder op te rukken richting het Ruhrgebied en het noorden van Nederland.

De operatie “Plunder” zal hier echter verandering in moeten brengen. Het doel van deze operatie was om de Rijn over te steken om door te kunnen naar het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogseconomie. De oversteek van de Rijn vond onder andere plaats bij Wesel (Nederland) en Rees (bij Emmerich, Duitsland).

In de nacht van 23 op 24 maart 1945 werd  er gestart met de overtocht over de Rijn. De artillerie begon met het aanleggen van een rookgordijn om eventuele troepenbewegingen voor de Duitsers te verbergen.  Deze oversteek van de Rijn werd net als bij de operatie Market Garden ondersteund door luchtlandingstroepen die op 8 kilometer op de oostelijke oever landde. Na ongeveer 24 uur hadden de grondtroepen contact met de luchtlandingstroepen, waarmee de operatie was voltooid.

 

Door middel van deze operatie, beter bekend onder “The Rhine Crossing” was er succesvol een bruggenhoofd ontstaan over de Rijn. Hierdoor konden de geallieerde troepen optrekken richting het Ruhrgebied en het nog altijd bezette Noorden van Nederland. Voor Charles Reeves eindigde deze operatie minder succesvol en betekende dit voor hem het einde van zijn deelname aan de bevrijding van West-Europa.