Oorlogsverhalen uit een dorp

Tubbergen

Engelsman komt om in vuurzee

Net als de rest van Noord Nederland werd Tubbergen begin 1945 bevrijd van de bezetting door de Nazi’s. Op 4 april 1945 drong rond 17.00 uur een klein aantal geallieerde voertuigen door tot het centrum van de gemeente, om vervolgens weer te vertrekken. Dit was voor de inwoners van Tubbergen een teken dat de bevrijding voor de deur stond. Een dag later, op 5 april 1945 was het dan zo ver, Tubbergen werd bevrijd.  Iets meer dan een maand later, arriveerde in Tubbergen een Engelse eenheid, die hun hoofdkwartier vestigden in Tubbergen. Aan de Manderveenseweg richtte ze een munitieopslagplaats in waar ze achtergebleven oorlogsmunitie verzamelde en onschadelijk maakten. Rond november 1945 vertrok deze Engelse eenheid uit Tubbergen richting het noorden, om vergelijkbare taken in Sleeswijk-Holstein (Duitsland) uit te voeren. De werkzaamheden in de munitieopslag in Tubbergen waren echter niet vlekkeloos verlopen.

 

In september 1945 ging het tijdens het onschadelijk maken van munitie in de opslag aan de Manderveenseweg ernstig mis. Het was een warme zomerse dag, aangezien de militairen die dag in de opslag met een ontkleed bovenlichaam aan het werk waren. Plotseling was er een grote steekvlam te zien op het terrein van de opslag, een steekvlam die miscshien wel tien meter hoog was. Na de steekvlam renden er enkele mannen bij de vlammenzee weg, maar één bleef roerloos liggen. In de dagrapporten van de Engelse eenheid die belast was met het onschadelijk maken van munitie in Tubbergen, de 215 Company van het Pioneer Corps, wordt geschreven over een ongeluk veroorzaakt door fosfor. Tijdens het ongeval werd er één soldaat ernstig verwond, bij vier anderen waren de verwondingen minder ernstig. Niet lang na het ongeval kwam er een legertruck waarmee de gewonde mannen opgehaald werden. De militair die het ergste gewond was, werd op een brancard geheel ingepakt en ingeladen. De gewonden werden overgebracht naar het Canadese noodhospitaal in Almelo, dat op het punt stond opgeheven te worden. De gewonde militairen zullen al snel het noodhospitaal in Almelo inwisselen voor een militair hospitaal bij Amersfoort. 

John Dow

Enkele dagen na het ongeval bezocht een officier van de 215 Company de verwondde militairen. Soldaat John Dow, was te ernstig verwond om een verklaring te kunnen geven. Als reactie op de gebeurtenis werd er op 12 september 1945 een formele onderzoekscommissie bijeen geroepen. Een dag later, op 13 september 1945, zal soldaat John Young Dow op 22 jarige leeftijd aan zijn verwondingen in Amersfoort overlijden. Hij heeft zijn laatste rustplaats gekregen op het Canadese ereveld in Groesbeek. Zijn graf is hier te bezoeken in plot 6, rij H, graf nummer 4.

Het graf van John Dow op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek